Следвайте Гласове в ТелеграмПредложенията на Пеевски бяха приети с гласовете на

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПредложенията на Пеевски бяха приети с гласовете на
Коментари Харесай

Въпреки раздорите ПП-ДБ подкрепиха брутален закон на ДПС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Предложенията на Пеевски бяха признати с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, които бяха единни, макар раздорите им за бъдещото на общото им ръководство.

Народното събрание утвърди тази заран законодателни промени, с които се вкарва тежък държавен позволителен режим за непознатите вложения. За задачата към държавното управление ще работи Междуведомствен съвет за скрининг (наблюдение – бел.а.) на директните задгранични вложения, свързани със сигурността и публичния ред. Както на обособените му членове, по този начин и на специфичните служби на процедура се дава опция да блокират всеки опит на непознат бизнес да вложи пари в страната. На всичкото от горната страна няма да носят отговорност за дейностите им по закона, в случай че не ги заловен в съзнателно закононарушение.

Парадоксалното е, че рестриктивните мерки и регулацията бяха вкарани в Закона за поощряване на вложенията. А неговото предопределение е да подтиква навлизането на капитали в страната. Сега ще се случва тъкмо противоположното - потокът им ще подлага на жесток надзор под претекста, че би трябвало да се възпират вложения от Русия.

Съветът няма да се занимава с вложенията, направени преди влизането в действие на закона, както и на правилника, по който ще работи. Депутатите дадоха период от 6 месеца на държавното управление да одобри устройствения устав на съвета. С други думи, непознатите вложители получават пролонгация до края на август т.г.

Пеевски в отбрана на евроатлантизма

Законопроектът, който беше признат на второ четене, беше импортиран от група депутати от Движение за права и свободи, отпред с кандидат-лидера на партията Делян Пеевски. Те оповестиха, че е необходим по-строг надзор върху навлизащите в страната " зловредни, главно съветски капитали ".

Пеевски, който беше глобен по американския закон " Магнитски ", от средата на предходната година се стартира като бранител на евроатлантическата ориентировка на България и съперник на съветското въздействие у нас. Неговото предложение беше дефинитивно признато през днешния ден на второ четене с гласовете на ръководещото болшинство – ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, които гласоподаваха единно, макар раздорите им за бъдещото на общото им ръководство. От опозицията се опълчиха с аргумента, че този закон ще лимитира вложенията и ще разреши упражняването на рекет над непознатия бизнес.

В нарушаване на правилника

По време на разглеждането на закона се оказа, че с изключение на типичния отчет за второ четене по законопроекта, съществува и различен, спомагателен отчет, признат от парламентарната икономическа комисия. В него в действителност се доуточняваха разпореждания от първия, главен отчет. Така се нарушава парламентарният устав, в който не написа нищо за спомагателни или различни отчети. Да не приказваме, че се създаваше цялостно комплициране какво в действителност се приема в пленарната зала.

Когато Петър Петров от " Възраждане " стачкува, че по този начин се нарушават правилата на Народното събрание, водещата съвещанието Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) високомерно попита: " Други народни представители с правила има ли? ". Никой не се обади. А Кирова съобщи, че тази процедура се употребила и в предни парламенти – сякаш това може да бъде някакво опрощение.

Свръхширок обсег на контрола - с огромни изключения

По принцип разрешението на съвета би трябвало да получат няколко типа вложения – в случай че посредством вложението се придобива собствеността на минимум 10 на 100 от капитала на обещано предприятие; или цената на инвестицията надвишава 2 милиона евро; в случай че в капитала или в ръководството на вложителя взе участие компания от страна отвън ЕС; в случай че се придобива сдружение, което прави високотехнологични действия, без значение от размера на инвестицията; и така нататък

Изрично се показва, че по този закон подлежат на наблюдаване всички вложения от Русия и Беларус, както и тези в бранша на горивата. Съветът може да се самосезира – да се заеме с всяка една инвестиция, без значение от размера й, в случай че негов член изиска това и бъде подсилен от службите за сигурност. ДАНС и разузнаването също може да изискат от съвета да се произнесе дали дадена инвестиция е позволена – стига да считат, че тя може евентуално да навреди на националната сигурност.

Съветът ще може да подхване всяка една инвестиция, стига да има информация, че в капитала на вложителя взе участие директно или непряко страна отвън Европейски Съюз. Тук обаче се планува и изключение – държавното управление може да одобри лист с страни отвън Европейски Съюз " с невисок риск ", както написа в закона. Извън този лист в закона непосредствено се изреждат редица страни, за които ще важат правила за наблюдаване, които се ползват за членките на Европейски Съюз - с други думи, ще бъдат на олекотен режим. Това са Съединени американски щати, Обединеното кралство, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Корея, ОАЕ и Саудитска Арабия.

Въпросните текстове за държавния лист и изредените страни отвън Европейски Съюз се съдържаха в упоменатия спомагателен отчет, който тайнствено се появи в пленарната зала.

Ограничения до дупка

Самите задгранични вложители биват задължавани да подадат заявление до съвета да позволи вложенията им, в случай че те попадат в обсега на този закон. Заявката би трябвало да се подаде на български език с превод на британски. Всъщност, по текстовете на закона съветът може да се заинтересува от даден вложител, даже в случай че последният не е подал заявление. Достатъчно е някой държавен орган да сезира съвета.

Съветът ще разполага с цели 45 дни, с цел да излезе с решение по дадена инвестиция. Този период може да спре да тече, в случай че става въпрос за инвестиция, която визира " планове и стратегии от интерес за Европейски Съюз ", както е написано в закона. При такива случаи ще се чака мнение от Европейската комисия.

Интересен подробност е, че той ще може да издаде " условно позволение " - в случай че вложителят извърши избрани ограничаващи ограничения, наложени му от съвета. Последният може да подреди да вземем за пример да се придобие единствено до 20 на 100 от капитала на обещано сдружение или до 10 на 100, в случай че става въпрос за високотехнологично предприятие; да се запазят специфични права на страната в управата на приватизирано сдружение – така наречен златна акция, и други Ако съветът реши, може също да наложи смяна в контрола на сдружението, прекратяване на активност, дори преустановяване на инвестицията и " други подобаващи ограничения ", както неразбираемо се показва в закона. Тези ограничения ще се ползват след договаряния сред вложителя и акредитиран представител на съвета.

Санкции за вложителя

По закона се плануват и санкции. Така да вземем за пример, в случай че даден кандидат-инвеститор даде неточна или подвеждаща информация на съвета, ще му се постанова глоба в размер на 5 на 100 от цената на предлаганата инвестиция, само че не по-малко от 50 000 лева Същото се отнася и за случаи, при които вложението се направи без издадено позволение или на по-късен стадий изискванията на разрешението бъдат нарушени. С санкцията се санкционира и отвод на непознатия бизнес да се съобрази с наложени му ограничаващи ограничения от вида на изредените нагоре.

Под контрола на държавното управление и спецслужбите

Начело на съвета би трябвало да застане вицепремиер, избран от държавното управление, а заместникът му би трябвало да бъде министърът на нововъведенията и растежа, или негов зам.-министър. В състава му ще влизат представители на министерствата на защитата, финансите, опазването на здравето, Министерство на вътрешните работи, стопанската система, превоза, Министерство на външните работи, енергетиката, електронното ръководство, ДАНС, разузнаването, както и на редица регулатори – Комисия за защита на конкуренцията, КФН, КРС, КЕВР.

За отбелязване е, че представителите на регулаторите няма да имат право на глас в съвета, а единствено ще го съветват. Това значи, че решенията ще се взимат от хората на държавното управление и спецслужбите, които на практика се управляват от политическите партии в Народното събрание.

Без отговорност

В закона беше вкаран експлицитен текст, че управлението и членовете на съвета няма да носят отговорност за породени вреди при практикуване на предоставените им от закона функционалности и задания. Освен в случай че извършат съзнателно закононарушение от общ темперамент.

Също по този начин, в случай че съветът е издал позволение под изискване или отвод, когато инвестицията не е била сложена под наблюдаване, осъществените досега разноски остават за сметка на вложителя, който няма да има правото на иск за обезщетение против страната.

Инфо: segabg.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР